Kapsułki roślinne (wegańskie) zawierają idealne zestawienie suszonych wyciągów z boczniaka ostrygowatego, owoców wysokogórskiego rokitnika tybetańskiego, siary bydlęcej i witaminy C.
Te składniki były dla swej istotnej stymulacji układu odpornościowego od wieków używane nie tylko w medycynie himalajskiej, znalazły również ścieżkę do tradycyjnego przyrodolecznictwa zachodnich cywilizacjach, gdzie były ich korzyści przekazywane z generacji na generację. Ponadto stały się również nieodłączną częścią nowoczesnej medycyny, która coraz częściej z nich korzysta.
Boczniak ostrygowaty
Boczniak ostrygowaty należy do klejnotów tradycyjnej medycyny chińskiej. Podczas gdy uzdrowiciele ze wschodu używali boczniaka od niepamiętnych czasów, zachodni świat odkrył go dopiero w drugiej połowie XX wieku.
Wysoka zawartość substancji biologicznie aktywnych zawartych w boczniaku ostrygowatym, w zestawieniu z istotnymi minerałami, witaminami i mikroelementami, ma korzystny wpływ na organizm ludzki.
Rokitnik tybetański
Rokitnik tybetański jest powszechnie zaliczany między żywność superfood. Jej definicja nie jest ustalona, jednak ogólnie jest rozumiana jako żywność bogata w składniki odżywcze, witaminy, minerały, błonnik, antyoksydanty i składniki odżywcze pochodzenia roślinnego.
Nazwa tych super-owoców pochodzi od starogreckiego słowa Hippophae – „błyszczący koń”. Już starożytni Grecy wykryli korzystny wpływ rokitnika, bowiem konie, które pasły się na pastwiskach, na których często występował rokitnik, były zdrowe, dobrze zbudowane i miały błyszczącą sierść.
Rodzimy gatunek rokitnika jest od tysięcy lat używany w medycynie ajurwedyjskiej i tybetańskiej oraz często jest nazywany rośliną przyszłości. Owoce rokitnika były od zawsze w regionie Himalajów obficie używane szczególnie w celu wsparcia odporności, prawidłowej pracy układu trawiennego oraz eliminowania zmęczenia i wyczerpania. Nowoczesna medycyna coraz częściej stosuje tę korzystną roślinę, bowiem rokitnik wspomaga nie tylko pracę układu odpornościowego, pozytywnie wpływa na układ krwionośny, poprawia trawienie oraz wspiera pracę prostaty i poprawia stan skóry.
Siara bydlęca
Colostrum bovinum, inaczej młodziwo, można opisać jako pierwotne mleko, które jest wydzielane podczas pierwszych 48 godzin od porodu młodego ssaka. Produkuje się już podczas ciąży w organizmie matki i poprzedza produkcję mleka macierzyńskiego. Siara bydlęca zawiera istotny kompleks substancji, jest uważana za wyjątkową ze względu na niezwykły skład i korzystne działania oraz za dar życia.
Krowia siara bydlęca jest najbardziej podobna ludzkiej, zgodność sięga 99%. Obecność przeciwciał w krowiej siarze bydlęcej jest jednak znacznie wyższa, co jest dane istotą siary bydlęcej dla odporności nowo narodzonych cieląt. Cielęta bowiem nie uzyskują immunoglobulin od matek w czasie ciąży (tj. nie przechodzą one do płodu przez łożysko), ale dopiero po narodzeniu z siary bydlęcej za pośrednictwem wchłaniania jelitowego. Cielątka rodzą się więc zupełnie bez odporności i bez przydziału młodziwa zmarłyby w ciągu kilku godzin.
Siara bydlęca jest całkowicie bezpieczna, w odróżnieniu od mleka zawiera tylko śladowe ilości laktozy, dlatego jest dobrze tolerowana przez osoby z nietolerancją laktozy (nietolerancja mleka).
Witamina C
Korzystne działanie witaminy C na zdrowie człowieka jest bardzo dobrze znane i udokumentowanie. Między główne plusy zaliczamy jej korzystny wpływ na obniżenie poziomu zmęczenia i wyczerpania, wspieranie prawidłowej funkcji układu odpornościowego, pozytywny wpływ na normalną pracę układu nerwowego i ochronę komórek ciała ludzkiego przed oksydującym stresem.