Kvet
Tibet COLLAGEN Powder

Tibet COLLAGEN Powder | 150 g

83,43 zł
95,94 zł z VAT
Dostępność  Na magazynie
Ilość
ks+-
GlutenFree
TibetOriginal

Hydrolizowany kolagen morski typu I i typu II wzbogacony ekstraktem z rokitnika tybetańskiego.

- suplement diety -

Kolagen kojarzy się z pięknem przede wszystkim ze względu na jego zdolność do zachowania młodości organizmu. Nasz organizm potrafi sam wytwarzać kolagen, jednak od 25. roku życia jego produkcja maleje, a od 45. roku życia kolagen w naszym organizmie przestaje się niemal całkowicie tworzyć. Chociaż zdrowy tryb życia można spowolnić proces utraty kolagenu, jego malejący poziom można uzupełnić jedynie samym kolagenem.

Tibet Collagen Powder zawiera wystarczającą ilość dwóch najważniejszych dla organizmu człowieka typów kolagenu (typ I i ​​typ II) w ich optymalnych proporcjach.

Tym samym Tibet Collagen Powder różni się od powszechnie dostępnych produktów przede wszystkim naciskiem na naturalne wchłanianie do organizmu człowieka i jego maksymalne wbudowanie w struktury skóry. Dlatego zawiera rozszczepioną, czyli hydrolizowaną formę kolagenu, która jest znacznie łatwiej przyswajalna. Puder dodatkowo wzbogacono rokitnikiem tybetańskim. Wiadomo, że organizm ludzki jest w stanie uzupełnić kolagen tylko pod warunkiem dostarczenia wystarczającej ilości witaminy C.

Skład w 1 porcji (5 g proszku): hydrolizowany kolagen morski typu I (produkt rybny) 4666 mg, kolagen morski typu II 184 mg, ekstrakt z aceroli (Malpighia glabra) 100 mg, ekstrakt z rokitnika tybetańskiego (Hippophae tibetana) 40 mg, substancja słodząca – glikozydy stewiolowe 10 mg

Zalecane dawkowanie: 2 łyżeczki (5 g proszku) zalać 2 dl wody (lub innego napoju), wymieszać, pozostawić do rozpuszczenia i wypić.

Ostrzeżenie: Nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 3 roku życia. Stosowanie w czasie ciąży i karmienia piersią należy skonsultować z lekarzem. Suplementy diety nie są przeznaczone do stosowania jako substytut zróżnicowanej diety. Nie przekraczać zalecanej dawki dziennej!
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, w temperaturze 10-25°C.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Ilość porcji w opakowaniu: 30 porcji (30 x 5 g)

Masa netto: 150 g

 

Kolagen jest w ludzkim ciele zaliczany między białka o charakterze budulcowym. Stanowi do 30% wszystkich białek w organizmach ssaków, w postaci włókien kolagenowych jest składnikiem substancji międzykomórkowej. Jego głównym zadaniem jest łączenie komórek nie tylko w kościach, ścięgnach, stawach i naskórku, lecz także w naczyniach krwionośnych, rogówce oka, a nawet w zębach. W ciałach ludzi i zwierząt pełni rolę kleju wspierającego pracę komórek w tkankach, z tego powodu jego nazwa pochodzi od greckiego słowa kólla = klej.

Oprócz tego, że pomaga zachowywać urodę, kolagen również przynosi korzyści dla ogólnego stanu organizmu. Młode ciało potrafi samo kolagen wyprodukować, jednak już od 25 roku życia jego produkcja maleje, a mianowicie corocznie o 1-1,5%. Po 45 roku życia produkcja kolagenu w ciele niemal zupełnie zanika. Z upływem lat więc szybko maleje ilość kolagenu w ciele, z tego powodu cera przestaje być jędrna i powstaje więcej zmarszczek.

Spożywanie nadmiaru węglowodanów rafinowanych i cukru uniemożliwia rekonstrukcję komórek kolagenowych, również nadmierne narażanie na światło słoneczne obniża produkcję nowego kolagenu, tak samo jak palenie. Proces utraty kolagenu i obniżanie jego produkcji w organizmie wprawdzie nie jest możliwe zupełnie zatrzymać, da się jednak te przemiany zwolnić zdrowym stylem życia, pożywną dietą i zdrowym ruchem. Kolagen może być jednak w ciele zastąpiony wyłącznie samym kolagenem.

 

 

Obecnie znamy 27 typów kolagenu, które znajdują się w różnych tkankach zwierzęcych. Dla ludzkiego organizmu są najważniejsze dwa typy:

Typ I: Obejmuje największą ilość kolagenu w ludzkim organizmie, do 90%. Składa się z gęstych włókien, które wytwarzają strukturę skóry, kości, ścięgien, chrząstki włóknistej, włókien mięśniowych i zębów.

Typ II: Jest utworzony z wolniejszych włókien, które są obecne w elastycznej chrząstce stawowej. Chrząstka ma za zadanie amortyzować wstrząsy i chronić stawy.

Kolagen w swej powszechnej postaci jest dla organizmu ludzkiego ciężkostrawny. Z tego powodu jest jako suplement diety używany kolagen rozbity przez wodę = hydrolizowany. Jest lekko strawny, lepiej absorbowany i w organizmie zostaje w dużej mierze zastosowany. Podczas gdy organizm nie potrafi efektywnie kolagen w swej naturalnej żelatynowej postaci wykorzystać, dzięki hydrolizie dochodzi do znacznego skrócenia łańcuchów cząsteczek, co w wyniku powoduje jego lepszą rozpuszczalność w wodzie i absorpcję. Z kolagenu w tej postaci organizm potrafi efektywnie wykorzystać maksymalną ilość substancji czynnych.

Kolagen powstaje w organizmie tylko w obecności wystarczającej ilości witaminy C. Z tego powodu jest wskazane używać kolagen razem z suplementem, który zawiera dużą ilość witaminy C.

frame-scrollup