pozadí úvodní sekce

 

ROKITNIK

 

Rokitnik tybetański jest powszechnie zaliczany między żywność superfood. Jej definicja nie jest ustalona, jednak ogólnie jest rozumiana jako żywność bogata w składniki odżywcze, witaminy, minerały, błonnik, antyoksydanty i składniki odżywcze pochodzenia roślinnego.

Nazwa tych super-owoców pochodzi od starogreckiego słowa Hippophae – „błyszczący koń”. Już starożytni Grecy wykryli korzystny wpływ rokitnika, bowiem konie, które pasły się na pastwiskach, na których często występował rokitnik, były dobrze zbudowane i miały błyszczącą sierść.

Medycyna ajurwedyjska i tybetańska
Rodzimy gatunek rokitnika jest od tysięcy lat używany w medycynie ajurwedyjskiej i tybetańskiej oraz często jest nazywany rośliną przyszłości. Owoce rokitnika były w regionie Himalajów obficie używane szczególnie w celu wsparcia odporności, prawidłowej pracy układu trawiennego oraz eliminowania zmęczenia i wyczerpania.

Medycyna współczesna
Nowoczesna medycyna coraz częściej stosuje tę korzystną roślinę, bowiem rokitnik wspomaga pracę układu odpornościowego. Regularne stosowanie rokitnika między innymi przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naskórka, układu krwionośnego, trawienia oraz prostaty.

Rokitnik ma obfite zastosowanie również w dziedzinie kosmetyki, gdzie jest używany przede wszystkim w postaci oleju, który jest tłoczony z owoców lub nasion. Badania kliniczne przeprowadzone w 1999 roku na Uniwersytecie w Turku w Finlandii ujawniły, że olej z rokitnika sprzyja zachowaniu zdrowia cery oraz zdrowemu wyglądowi naskórka już w ciągu 4 miesięcy użytkowania w postaci suplementu diety. Studium przypadku Puredia z 2017 roku udokumentowało oddziaływanie dwutygodniowej aplikacji oleju z rokitnika na blizny pooperacyjne.

frame-scrollup