pozadí úvodní sekce

 

GOJI

 

Jagody goji są powszechnie zaliczane między żywność superfood. Jej definicja nie jest ustalona, jednak ogólnie jest rozumiana jako żywność bogata w składniki odżywcze, witaminy, minerały, błonnik, antyoksydanty i składniki odżywcze pochodzenia roślinnego.

Tradycyjna medycyna chińska
Owoce kolcowoju były w tradycyjnej medycynie chińskiej używane szczególnie w postaci nalewki w celu przedłużenia życia. W regionie Himalajów są jagody goji od niepamiętnych czasów nazywane „owocami długowieczności”, „owocami nieśmiertelności” lub „sekretem urody i wiecznej młodości”.

Najwyższej jakości pomarańczowe jagody goji o typowym słodkim smaku można spotkać szczególnie na terenie Chin i Mongolii, gdzie są również obficie spożywane i są nieodłącznym elementem diety miejscowych.  Rdzenni mieszkańcy tych obszarów również dożywają sędziwego wieku oraz dysponują nadzwyczajną dawką energii, nawet w późnych latach życia.

Niezliczone badania kliniczne zajmowały się wpływem kolcowoju chińskiego na ludzki organizm. Dla przykładu, w Stanach Zjednoczonych w ciągu lat 2008-2009 łącznie przeprowadzono 5 randomizowanych badań, które dokumentowały wpływ podawania soku z jagód GOJI na stan subiektywny pacjentów, w odróżnieniu od grupy kontrolnej, która otrzymywała placebo. Pacjentom przez okres 14 dni podawano ilość soku odpowiadającą 150 g świeżych jagód. Badanie dotyczyło subiektywnego samopoczucia pacjentów bez istnienia skutków ubocznych.

frame-scrollup