Kvet
SUSZONE OWOCE GOJI BIO

SUSZONE OWOCE GOJI BIO | 100 g

13,84 zł
15,92 zł z VAT
Dostępność  Na magazynie
Ilość
ks+-
BIO
RAW
GlutenFree
Vegan

Zdrowa przekąska – suszone owoce kolcowoju chińskiego w certyfikowanej jakości BIO.

Ręcznie zbierane owoce najlepszej jakości kolcowoju z prowincji Ningxia są suszone na słońcu natychmiast po zbiorze. Dzięki starannemu sortowaniu pakujemy tylko odpowiednio dojrzałe i nienaruszone owoce, gwarantując tym samym najwyższą możliwą jakość. Jest rzeczą oczywistą, że owoce nie są siarkowane i mają czystą naturalną formę.

Kolcowój chiński jest eliksirem zdrowia, młodości i piękna. Jego regularne stosowanie zapewnia organizmowi niezbędną witalność i energię, stymuluje funkcjonowanie układu odpornościowego, stymulując produkcję białych krwinek. Ma silne działanie przeciwutleniające, zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju chorób nowotworowych poprzez wchłanianie wolnych rodników w organizmie. Harmonizuje czynność centralnego układu nerwowego, łagodzi depresję, nerwowość i drażliwość. Wspomaga działanie enzymów trawiennych i przyczynia się do utrzymania odpowiedniego poziomu tłuszczu i cukru we krwi, pomagając obniżyć poziom cholesterolu. Utrzymuje układ krążenia w dobrym stanie, regeneruje i wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega zawałom serca.

Zalecane dawkowanie:
30 g (2 garści) suszonych owoców dziennie. Podczas przyjmowania goji w innej postaci (sok, kapsułka, olej) zalecana dawka wynosi 15 g (1 garść).

Porovnání
marchew 210
jabłko 219
kapusta 295
ziemniaki 300
kalafior 385
cebula 450
grejpfrut 495
czereśnie 670
papryka czerwona 710
winogrona czerwone 739
pomarańcz 750
awokado 782
awokado 840
brokuł 850
śliwki 949
truskawki 1 540
czosnek 1 939
maliny 2 400
granat 3 307
czarne jagody 4 460
śliwki suszone 5 770
czekolada mleczna 6 740
jeżyny 7 700
czekolada deserowa 13 120
GOJI 59 930

ORAC

Oxygen Radical
Absorbance Capacity

to standardowy test zaprojektowanym w celu pomiaru działania przeciwutleniaczy w żywności, która chroni organizm ludzki przed stresem oksydacyjnym.

marchew 210
jabłko 219
kapusta 295
ziemniaki 300
kalafior 385
cebula 450
grejpfrut 495
czereśnie 670
papryka czerwona 710
winogrona czerwone 739
pomarańcz 750
awokado 782
awokado 840
brokuł 850
śliwki 949
truskawki 1 540
czosnek 1 939
maliny 2 400
granat 3 307
czarne jagody 4 460
śliwki suszone 5 770
czekolada mleczna 6 740
jeżyny 7 700
czekolada deserowa 13 120
GOJI 59 930
Fotografie trhaní plodů goji v keře v Tibetu pro Himalyo. Příprava čaje ze sušených plodů GOJI od Himalyo.

GOJI – kolcowój chiński – jest zasłużenie sklasyfikowany jako super pożywienie, które określa się jako bogate w składniki odżywcze pokarmy pełne witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i składników odżywczych pochodzenia roślinnego, zatem są szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia.
...

Medycyna chińska
W medycynie chińskiej owoce kolcowoju chińskiego są używane głównie jako środek wzmacniający witalność i przedłużający życie. Zaleca się regularne stosowanie w celu utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu i optymalnego ciśnienia krwi, zapobiegania i leczenia chorób nerek oraz ochrony wątroby. Ponadto, również do poprawy wzroku i profilaktyki oraz chorób oczu. Chińska medycyna zaleca również stosowanie kolcowoju do wzmocnienia mięśni i kości.
....

Ogólne działanie
Niezliczone badania kliniczne wykazały korzystny wpływ kolcowoju na organizm ludzki. Na przykład w latach 2008–2009 przeprowadzono łącznie 5 randomizowanych badań medycznych w Stanach Zjednoczonych, które zgodnie wykazały ogólną poprawę subiektywnego stanu pacjentów otrzymujących sok z GOJI w porównaniu z grupą kontrolną, która otrzymywała placebo. Pacjentom podawano ilość soku odpowiadającą 150 g świeżych owoców przez 14 dni. Efekt polegał na subiektywnym dobrym samopoczuciu, poprawie stanu neurologicznego i psychicznego oraz funkcji układu krążenia, mięśniowego i trawiennego, bez żadnych skutków ubocznych.

Działanie przeciwutleniające
W kilku badaniach in vivo (w żywych organizmach) i in vitro (w sztucznych warunkach laboratoryjnych) wykazano działanie przeciwutleniające owoców kolcowoju. Głównymi substancjami czynnymi są polisacharydy, flawonoidy i aminokwas trimetyloglicyna (betaina). Substancje te przyczyniają się do działania przeciwutleniającego dzięki ich zdolności redukcji i absorpcji wolnych rodników, które powstają podczas tak zwanego stresu oksydacyjnego. W rezultacie powoduje uszkodzenie struktur organizmu, co może prowadzić do chorób onkologicznych.
Wykazano działanie ochronne na rogówkę oka przed uszkodzeniem oksydacyjnym w chorobach takich jak jaskra, niedokrwienie siatkówki i cukrzyca. Kolejnym sprawdzonym działaniem przeciwutleniającym jest ochrona komórek wątroby.
...

Wpływ na cerę i skórę
Zwłaszcza olej ekstrahowany z nasion goji jest szeroko stosowany w kosmetykach, stosuje się bezpośrednio na skórę. Aktywnie bowiem działa przeciwko starzeniu komórek skóry i rewitalizuje wierzchnie i głębsze struktury skóry. Zapewnia jej naturalną odnowę i jest silnym środkiem przeciwstarzeniowym. Substancje zawarte w nasionach goji mają działanie zmiękczające i ujędrniające. Wyrównują zawartość melaniny w skórze, minimalizują hiperpigmentację i nierówność kolorów. Zewnętrzne stosowanie oleju ochroni skórę przed czynnikami drażniącymi środowiska i promieniowaniem UV.

frame-scrollup