Kvet
ROKITNIK 100% seed oil BIO

ROKITNIK 100% seed oil BIO | 30 ml

83,29 zł
95,78 zł z VAT
Dostępność  Na magazynie
Ilość
ks+-
BIO
RAW
GlutenFree
Vegan

Stuprocentowo naturalny olej z nasion wysokogórskiego gatunku rokitnika tybetańskiego.
- suplement diety - 

Czystą esencją oraz nadzwyczajnym produktem z rokitnika jest olej, produkowany łagodną ekstrakcją nasion jego owoców. Szczególnie wyczerpujący i kosztowny proces produkcji przynosi stężony koktajl substancji czynnych. By uzyskać jedną kroplę oleju potrzebnych jest aż trzydziestu świeżych owoców rokitnika. Olej stanowi alternatywę dla używania soku z rokitnika.

  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.                 
  • Ma korzystny wpływ na zdrowie serca.
  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
  • Pozytywnie wpływa na zdrowie skóry.

Korzystne działanie w przypadku użytku zewnętrznego:

Olej z rokitnika ma obfite zastosowanie również w dziedzinie kosmetyki. Dla przykładu, studium przypadku Puredia z 2017 roku udokumentowało oddziaływanie dwutygodniowej aplikacji oleju z rokitnika na blizny pooperacyjne.

Olej z nasion rokitnika jest bezbarwny, dlatego nadaje się również do zastosowania w bardziej widocznych miejscach.

Przykładowe zastosowanie:

  • Delikatnie wmasuj okrężnymi ruchami.
  • Dodaj kilka kropli oleju do używanego kremu, okładów, kocowania lub gorącej kąpieli.

Skład: 100% BIO olej z nasion rokitnika zwyczajnego (Hippophae rhamnoides)

Zalecane dawkowanie: Dla dorosłych 2-7 kropli 1-3x dziennie, dla dzieci powyżej 3 lat 1-3 krople dziennie (7 kropli = 0,35 ml)

Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 3 roku życia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie przekraczać zalecanej dawki! Przechowywać w suchym miejscu, z dala od światła. Przechowywać poza zasięgiem dzieci.

Masa netto pakietu: 30 g 

Porovnání

Laboratórny rozbor zameraný na obsah vitamínu C v džúse Himalyo a v bežne dostupnom produkte vyrábanom z lokálnej produkcie rakytníka vykázal nasledujúce:

Rokitnik zwyczajny (CzR)
Rokitnik tybetański (Tybet)
 
0
500
1000
1500
2000
2500
3000

Wykazano również wyższą zawartość innych ważnych składników odżywczych w Rokitniku tybetańskim w porównaniu z Rokitnikiem zwyczajnym zebranym w Czechach i całej Europie:

Zawartość substancji czynnych (mg/kg) Rokitnik zwyczajny Rokitnik tybetański
Kwasy fenolowe 3.956 - 5.728 5.719 - 5.893
Związki flawonowe 122 - 308 342 - 401
Kwas oleinowy 10 - 17 22 - 26
Karotenoidy 2.350 - 3.420 2.693 - 3.166
Fotografie trhaní plodů raketníku v keře v Tibetu pro Himalyo. Fotografie čerstvě zastudena vylisované šťávy z rakytníku.

 

Rokitnik tybetański jest powszechnie zaliczany między żywność superfood. Jej definicja nie jest ustalona, jednak ogólnie jest rozumiana jako żywność bogata w składniki odżywcze, witaminy, minerały, błonnik, antyoksydanty i składniki odżywcze pochodzenia roślinnego.

Nazwa tych super-owoców pochodzi od starogreckiego słowa Hippophae – „błyszczący koń”. Już starożytni Grecy wykryli korzystny wpływ rokitnika, bowiem konie, które pasły się na pastwiskach, na których często występował rokitnik, były dobrze zbudowane i miały błyszczącą sierść.

Medycyna ajurwedyjska i tybetańska

Rodzimy gatunek rokitnika jest od tysięcy lat używany w medycynie ajurwedyjskiej i tybetańskiej oraz często jest nazywany rośliną przyszłości. Owoce rokitnika były w regionie Himalajów obficie używane szczególnie w celu wsparcia odporności, prawidłowej pracy układu trawiennego oraz eliminowania zmęczenia i wyczerpania.

 

Medycyna współczesna

Nowoczesna medycyna coraz częściej stosuje tę korzystną roślinę, bowiem rokitnik wspomaga pracę układu odpornościowego. Regularne stosowanie rokitnika między innymi przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naskórka, układu krwionośnego, trawienia oraz prostaty.

Rokitnik ma obfite zastosowanie również w dziedzinie kosmetyki, gdzie jest używany przede wszystkim w postaci oleju, który jest tłoczony z owoców lub nasion. Badania kliniczne przeprowadzone w 1999 roku na Uniwersytecie w Turku w Finlandii ujawniły, że olej z rokitnika sprzyja zachowaniu zdrowia cery oraz zdrowemu wyglądowi naskórka już w ciągu 4 miesięcy użytkowania w postaci suplementu diety. Studium przypadku Puredia z 2017 roku udokumentowało oddziaływanie dwutygodniowej aplikacji oleju z rokitnika na blizny pooperacyjne.

frame-scrollup