Kvet
ROKITNIK caps BIO

ROKITNIK caps BIO | 60 cps

46,25 zł
53,19 zł z VAT
Dostępność  Na magazynie
Ilość
ks+-
BIO
RAW
GlutenFree
Vegan

Naturalny wyciąg z wysokogórskiego gatunku rokitnika tybetańskiego wzmacniający odporność.
- suplement diety - 

Kapsułki roślinne (wegańskie) zawierają łagodnie uzyskiwany, nierozcieńczany wyciąg z owoców wysokogórskiego rokitnika tybetańskiego. Owoce są przetwarzane bezpośrednio w miejscu zbioru. Proszek jest uzyskiwany za pośrednictwem chłodnego suszenia, które pozwala na zachowanie wszystkich substancji odżywczych z owoców w pełnym ich zakresie.

  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.                 
  • Ma korzystny wpływ na zdrowie serca.
  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
  • Pozytywnie wpływa na zdrowie skóry.
  • Jest znakomitym antyoksydantem.

Skład: BIO wyciąg z rokitnika tybetańskiego 300 mg, kapsuła roślinna, wypełniacz – stearynian magnezu pochodzenia roślinnego (10 mg)

Zalecane dawkowanie: 1 kapsułka 2x dziennie

Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 3 roku życia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie przekraczać zalecanej dawki!
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od światła. Przechowywać poza zasięgiem dzieci.

Masa netto: 24 g  

Porovnání

Laboratórny rozbor zameraný na obsah vitamínu C v džúse Himalyo a v bežne dostupnom produkte vyrábanom z lokálnej produkcie rakytníka vykázal nasledujúce:

Rokitnik zwyczajny (CzR)
Rokitnik tybetański (Tybet)
 
0
500
1000
1500
2000
2500
3000

Wykazano również wyższą zawartość innych ważnych składników odżywczych w Rokitniku tybetańskim w porównaniu z Rokitnikiem zwyczajnym zebranym w Czechach i całej Europie:

Zawartość substancji czynnych (mg/kg) Rokitnik zwyczajny Rokitnik tybetański
Kwasy fenolowe 3.956 - 5.728 5.719 - 5.893
Związki flawonowe 122 - 308 342 - 401
Kwas oleinowy 10 - 17 22 - 26
Karotenoidy 2.350 - 3.420 2.693 - 3.166
Fotografie trhaní plodů raketníku v keře v Tibetu pro Himalyo. Fotografie čerstvě zastudena vylisované šťávy z rakytníku.

 

Rokitnik tybetański jest powszechnie zaliczany między żywność superfood. Jej definicja nie jest ustalona, jednak ogólnie jest rozumiana jako żywność bogata w składniki odżywcze, witaminy, minerały, błonnik, antyoksydanty i składniki odżywcze pochodzenia roślinnego.

Nazwa tych super-owoców pochodzi od starogreckiego słowa Hippophae – „błyszczący koń”. Już starożytni Grecy wykryli korzystny wpływ rokitnika, bowiem konie, które pasły się na pastwiskach, na których często występował rokitnik, były dobrze zbudowane i miały błyszczącą sierść.

Medycyna ajurwedyjska i tybetańska

Rodzimy gatunek rokitnika jest od tysięcy lat używany w medycynie ajurwedyjskiej i tybetańskiej oraz często jest nazywany rośliną przyszłości. Owoce rokitnika były w regionie Himalajów obficie używane szczególnie w celu wsparcia odporności, prawidłowej pracy układu trawiennego oraz eliminowania zmęczenia i wyczerpania.

 

Medycyna współczesna

Nowoczesna medycyna coraz częściej stosuje tę korzystną roślinę, bowiem rokitnik wspomaga pracę układu odpornościowego. Regularne stosowanie rokitnika między innymi przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naskórka, układu krwionośnego, trawienia oraz prostaty.

Rokitnik ma obfite zastosowanie również w dziedzinie kosmetyki, gdzie jest używany przede wszystkim w postaci oleju, który jest tłoczony z owoców lub nasion. Badania kliniczne przeprowadzone w 1999 roku na Uniwersytecie w Turku w Finlandii ujawniły, że olej z rokitnika sprzyja zachowaniu zdrowia cery oraz zdrowemu wyglądowi naskórka już w ciągu 4 miesięcy użytkowania w postaci suplementu diety. Studium przypadku Puredia z 2017 roku udokumentowało oddziaływanie dwutygodniowej aplikacji oleju z rokitnika na blizny pooperacyjne.

frame-scrollup